Historien

Rosemaling

Fortid, nåtid og framtid

(under konstruksjon)

 

Historien fins på bibliotekene og i bøker fremdeles til salgs. Her er kortversjonen

 

Over: Kistemaling i 1837. Under: Kistemaling fra 1835. Begge er antagelig malt av Eilert Førland. Alle bildene i denne spalten er gjenmalt og publisert av Knut Hovden i 1938 - 1940.

Eske fra Hjelmeland 1819. Ukjent maler

Forsiden av en liten kiste. Antakelig malt av Lars Maler.

Rosemalt tretallerken. Ukjent maler. Haugesund museum.

Lokk av rund eske, 1860. Mons Maler.

Vi presenterer:

Rosemalingens historie og utvikling

Fra barokk til postmodernisme

Rosemalingen springer ut fra den figurative dekorative (kirke)kunsten i middelalderen.

Barokkens blomsterdekorasjoner og bladranker ble under innflytelse av den mer elegante rokokkoens ranker med dens C- og S-former utviklet til et friere uttrykk. Figurfremstillinger forekommer i rosemaling, men er ikke særlig vanlig.

 

Da rokokkoen kom til Norge bredte den seg særlig til bygdene i form av rosemaling og treskjæring.særlig i Hallingdal , Telemark, Numedal, Setesdal og Vest-Agder . Tre sentrale forandringer skapte det store kulturskiftet på 1700-tallet: vekst i befolkningen, en kommersiell revolusjon og en revolusjon innen kommunikasjon.” (fra Engen A.,(red)(1999) Folkekunst. Oslo,norsk Folkemuseum s.117-118)

Figurfremstillinger og religiøse motiver var vanlig i starten. De skulle illustrere bibelens budskap for et folk som ikke kunne lese.

 

 

Gol Stavkirke 1652:

Her ser vi hvordan bordene utviklet seg i de tidlige tidene. Øverst er arkantusranken i barokkstil, etter hvert i blir stilen friere, fyldigere og mer dekorativ.

Dekor fra topo stavkirke fra 1200tallet. Legg merke til borden øverst i bildet,