Rosemaling
Fortid, nåtid og framtid
(under konstruksjon)
Flatbrødkorg fra Viksdalen i Sogn. Ukent malier. (Bilde fra "Rosemaling fra hele Norge", red. Bjørg Oseid Kleivi)
iaduh
I Sogn og Fjordane fikk ikke rosemalingen skikkelig fotfeste før omkring 1800. I Sunnfjord finnes den eneste opprinnelige rosemalingsstilen i fylket. Storhetstiden var fra slutten av 1700-tallet. Produksjon av tiner og sveipte esker (ofte mindre og mindre inni hverandre) ble en god attåtnæring for gårdene.
Kjennetegn for Viksdalsmaling er sirlig utformede S-er , c-er og flettede spiraler. Mønsteret har sitt utspring i karveskurden . Bunnfargen skal være rustrød, sort, mørkeblå, mørkegrønn eller umalt (synlig trestruktur). Mønstrene i denne stilarten har vært funnet 20000 år tilbake i istidshuler i Frankrike og også gjenskapt på gamle norske skinnfeller. I våre dager har Alvhild og Einar Dal satt stilen på kartet igjen slik at den unike lokale kulturarven holdes i hevd. På tinen (øskjen) under finner vi hjerter og krusseduller som representerer månen, stråene er tegn på grøden og korset på Kristus – tilsammen er det store krefter som visualiseres i mønsteret! I Viksdalsmalingen finner man også mariakorset og mariarosen.
tDette er malt av Alvhild Eldal, Trearbeide : Einar Eldal. Bildet til høyre er fra "Rosemaling fra hele Norge" , red. Bjørg Oseid Kleivi, Cappelen forlag 1999.